Koyun Yetiştiriciliği
Ülkemiz hayvancılığında koyunculuk önemli bir yere sahiptir. Ve genellikle mera ağırlıklı yapılan bir hayvancılık koludur. Verimli bir koyun yetiştiriciliğinin ilk şartı, yetiştirmenin yapılacağı bölgenin coğrafi ve ekonomik koşullarına göre yetiştirme amacının tesbit edilmesi ve bu amacı gerçekleştirecek koyun ırkının seçimidir. ikinci ana şart ise düşük verimli, yaşlı ve damızlık niteliğini kaybetmiş anaç koyunların ve baba koçların sürüden çıkarılması ve bunların yerine geçecek genç dişi ve erkeklerin seçilmesidir. Üçüncü ana şart ise bakım ve idare ile ilgili konulardırki bunlar dört ana başlık altında toplanabilir.
a ) Sıfat dönemi ( tohumlama )
b ) Gebelik dönemi
c ) Kuzulama ve süt emme dönemi
d ) Kırkım dönemi
Koyunculuk yukarıdada bahsettiğimiz gibi genelde mera ağırlıklı yapılan bir hayvancılık
kolu olduğu için meranın kalitesine bağlı olarak hayvanlara enerji, protein ve mineraller bakımından dengeli karma yem takviyeleri yapılmalıdır.
Et ve süt yönlü koyunların ve kuzuların beslenmesinde kullanılan koyun yemleri meralardaki açığı kapatacak şekilde hayvanların ihtiyacı olan enerji, protein ve minerallerce dengelenmiş bir şekilde olmalıdır.