Ankara Keçisi
Halk arasında daha çok Tiftik Keçisi olarak bilinir.Türkiyede Ankara Keçisi yetiştiriciliği MÖ 2400 yılına kadar gider.
Bu ırk belirtilen tarihlerde Orta Anadolunun Ankara bölgesinde geliştirilmiştir.
Bu keçinin en önemli ürünü bu keçinin gömleğini oluşturan tiftiktir.Tiftik uzuniyumuşak,parlak elyaftan oluşan değerli bir tekstil hammaddesidir.
Tiftik keçisinin ihracına ilk kez 1820 yılında başlanmıştır.O yıllarda Türkiye dünyada tek tiftik üreticisi iken bugün İngiltere,G.Afrika,ABD,Lesotho,Arjantin,Rusya Avusturalya,Yeni Zellanda dada üretim Angora Goat adı altında yapılmaktadır.
Genellikle beyazdırlar fakat,siirt ve mardin illerinde yetiştirilenler kahverengi,gri ve siyah olabilmektedir. Ancak tiftik denince akla önce beyaz renkli tiftik gelmektedir.
Keçi ve tekeler boynuzludur.
Gömleği parlaktır.ve büyük çoğunlukla gümüş beyazı renktedir.
Tiftik olarak nitelendirilen uzun, sağlam ve genellikle bir örnek elyaftan oluşur.
Gömlek karın altını,bacakların üst kısmını,boynu ve başın üst kısmını örter.Bazı hayvanlarda başın üst kısmında 'kakül'denen bir tutam tiftik bulunur.
Küçük çaplı bir hayvanadır ortalama cidago yüksekliği anaç keçilerde 54-55 cm kadardır.
Tipik bir vücut yapısına sahiptir Yandan bakıldığında vücut yatay doğrultuda kısa bir dikdörtgene benzer.
Ankara keçisinin en önemli ürünü tiftiktir.Et ve süt verimi ikinci derecede önemlidir.Süt verimi ancak oğlağın büyümesine yetecek kadardır. Çoğu sürülerde sağım ile süt elde etme yoluna gidilmez.
Elde edilen tiftik,döşemelik,perdelik kumaşlar,battaniye yapımında kullanılır.Aynı zamanda yapağı,pamuk ve bazı sentetik elyaf tipleri ile karıştırılarak kaliteli kumaşların ve örgü giyim eşyalarının yapımındada kullanılır.
Türkiye’de yetiştirilen Ankara Tiftik Keçisinde ikiz doğum istenen bir özellik değildir. İkiz doğumlarda doğum ağırlığı düşüktür (2,0-2,2 kg)
Anaların süt verimide düşük olduğundan oğlaklar yavaş büyür.Ölümler çok görülür.Tek doğumda oğlak 2,3-2,5 kg gelir ancak anayı tek emdiğinden normal bir büyüme gösterebilir.