ABM GRUP

Anasayfa > KÜTÜPHANE > BAKIM VE BESLEME > BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK > MEMENİN HASTALIKLARDAN KORUNMASI

MEMENİN HASTALIKLARDAN KORUNMASI

Memenin Hastalıklar dan Korunması

Hasta olan bir memeyi iyileştirmek son derece zor iyileşse bile eski verimini yakalaması neredeyse imkansızdır. Hastalanan bir memeye müdahale edilen süre ile iyileşme arasındaki ilişki aşağıdaki gibidir.

memenin hastalıktan korunması

Anlaşılacağı üzere hastalanmış bir memeyi iyileştirmek oldukça güçtür. Bu nedenle amaç memeyi hastalıklardan korumak olmalıdır.

  1. Süt  ineğinin altı daima kuru ve temiz olmalı, hayvan dışkısısnın ve idrarının üzerine yatırılmamalıdır.
  2. Hayvan uygun ve alıştığı yöntemler ile sağılmalı sağım yapılırken sağlamlar önce hastalar sonra sağılmalıdır.
  3. Makine ile sağımda yüksek vakum hatalı pulzasyon kör sağım gibi teknik hatalardan kaçınılmalıdır. Aksi halde meme içi basınç azalır kanamalar ve hematomlar görülebilir.
  4. Sağım öncesi ve sonrasında meme ve ekipmanlar uygun bir antiseptikle yıkanmalıdır. Memeler 1 bardak ılık suya 1-2 damla tentürdiot damlatılmış ılık suya daldırılıp çıkarılarak temizlenebilir.
  5. Hasta meme sütü ahır içine ve yere sağılmamalıdır .Bir kaba sağıp gidere dökülmeli dir.
  6. İnek doğumuna 2 ay kala sütten kesilerek memelerin kendisini toparlamasına fırsat verilmelidir.
  7. Sağılan bir hayvanın memesi yukarıdaki hususlara dikkat edildiğinde önemli ölçüde hastalıklardan korunmuş olacaktır. Çünkü Memede 1 lt süt üretebilmek için 300-500 lt kan dolaşır. Bu da demektir ki 20 lt süt veren bir ineğin memesinden günde 6-10 ton kan devir daim eder. Kan ile beraber memeye mikkroplarla mücadele eden etmenlerde geldiğinden ve bizde her sağımda memeyi sağıp boşalttığımızdan mikroplar kolay kolay memede tutunamazlar. Ancak Kuru dönemdeki bir hayvanın memesinde yukarıdaki olaylar gerçekleşmediğinden daha çabuk hastalanabilir. Bu nedenle inek sütten çıkarıldığında her memeye 1 adet olmak üzere kuru dönem mastit tüpü sıkılmalıdır. Bu ilaç kuru dönem boyunca memeyi hastalıklardan koruyacaktıe.8-Memeler akşam sabah kontrol edilmeli ve en ufak bir değişimde veteriner hekime başvurulmalıdır.