ABM GRUP

Anasayfa > KÜTÜPHANE > BAKIM VE BESLEME > BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK > RUMEN ALKOLOZU

RUMEN ALKOLOZU

Rumen Alkalozu


Rumen içeriğinin ph değerinin 7,2 üzerine çıkması ile karakterizedir. Asidozdan daha az görülür.

Esas nedeni rasyonda protein veya non protein azotlu maddelerin fazlalığı veya enerji / protein dengesinin anormalliği nedeni ile ön midelerdeki mikrofloranın bu ortama uyamamasıdır.

Alıştırma dönemi geçirmeden yapılan yem değişikliklerinde rasyonun protein oranının yüksek olması veya rasyona protein yerine geçen yemlik üre gibi azotlu maddelerin yüksek oranda katılması ile rumende fazla miktarda amonyak açığa çıkar.Bu amonyağın normal şekilde değerlendirilip bakteriyel proteine dönüştürülebilmesi için aynı oranda enerjininde yükseltilmesi ve bakterilerin bu besin ortamına alıştırılmaları gerekir.Bu oluşmadığı taktirde alkaloz oluşur.

Korunma;

  1. Yüksek proreinli rasyona geçerken rasyonun enerjiside aynı oranda arttırılır.rumen alkolozu
  2. Üreli  rasyona geçilirken en az 2 hafta alıştırma dönemi olmalıdır. Besi hayvanlarda rasyondaki üre miktarının kuru madde olarak en fazla% 1,5 e kadar çıkmasına müsaade edilir.
  3. Tedavi amaçla rasyona kolay fermente olan enerji kaynakları ilave edilir. (melas,posa,hububat)
  4. Rumen ph sını normalleştirmek için hayvana 1 litre sirke 3 lt su ile sulandırılarak içirilir.
  5. Veteriner hekime vakit geçirmeden başvurulur.