ABM GRUP

Anasayfa > KÜTÜPHANE > BAKIM VE BESLEME > KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK > DOĞUM ve SÜT EMME DÖNEMİNDE BAKIM

DOĞUM ve SÜT EMME DÖNEMİNDE BAKIM

Doğum ve Süt Emme Döneminde Bakım

doğum ve süt emme döneminde bakımDoğuma 8-14 gün kala verilen yem miktarı azaltılır.Ağılın kuytu bir köşesine doğum bölmeleri hazırlanır.Bölme tabanı temizlenir zemine bol yataklık serilir.Yeni doğan oğlağın üzerindeki zarlar alınır.Normal olarak keçi yavruyu yalayarak kurutur.Daha iyi yalaması için yavru üzerine kepek tuz karışımı dökülebilir.Yada temiz bir bezle kurumaya yardım edilinir.Doğum sırasında yavru ve ana hastalıklara duyarlı olduğundan rutubet,cereyan,soğuktan korunmalıdır.Ağıl havası ılık ve temiz olmalıdır.

Oğlak doğum ağırlığı genelde 2-2,5 kg arasındadır. Yeni doğuran ana ile yavrusu birkaç gün doğum bölmesinde beraber bırakılır  sonra oğlaklı keçiler sürüsüne katılır.Dışarı çıkma doğumdan bir hafta sonra olmalıdır.Yeni doğuran keçiye birkaç gün özel besleme uygulanabilir daha sonra normal rasyona geçilir.Oğlaklarda suni emzirme uygulanabilir.Bunun için oğlak doğduğu gün anadan ayrılıp ayrı bir bölme konarak ana ile arasındaki bağ kopartılır ve oğlağın anasını görmesi engellenir.

Oğlaklara ilk hafta;

  1. 1. gün 500 gr
  2. 2.gün 700 gr
  3. 3. gün 800 gr
  4. 4. gün 900 gr

süt verilir. Diğer günlerdede süt miktarı yavaş yavaş arttırılarak 4.haftaya geldiğinde süt miktarı 1500 gr a çıkartılır.Oğlaklar 3. hafta içerisinde yem tüketmeyede başlarlar.Otlukta iyi kaliteli kuru ot ,yemlikte ezilmiş kırılmış tane yem bulundurulur.Bir aylık oğlak artık yemİne iyice alışmıştır.Bu nedenle 2.aydan itibaren içtiği süt miktarı yavaş yavaş azaltılarak oğlak sütten kesilir.Bir aylık oğlağa günde 50 gr iyi kalitede kuru ot verilir.9.haftadan itibaren 200 gr kuru yonca veya kuru ot ile 200-300 gr yulaf kırması 20. haftadan sonra 300 gr kuru ot ve 500 gr yulaf kırması verilir.

Gelişme çağında olan oğlakların hareket etmeleri sağlanmalıdır.Sağlanamaz ise iyi gelişemez. Özellikle güneşli havalarda yavruların dışarı alınmaları faydalıdır oğlakları,yağmur altında bırakmak,çok sıcak güneşin altında tutmak,cereyanda bırakmak zararlıdır.

Oğlaklar ağıl içinde asla bağlanmamalıdır.Ağılda serbest hareket etme imkanı verilmelidir.