ABM GRUP

Anasayfa > KÜTÜPHANE > BAKIM VE BESLEME > DİĞER HAYVANCILIK KOLLARI > TAVŞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

TAVŞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Tavşan Besleme

tavşan yetiştiriciliği1  -)Tavşan Rasyonları % 10-12’den daha az selüloz ihtiva etmemeli.Aksi taktirde ishal vakaları görülebilir.
2  -)Tavşanlar nişasta kaynağı olarak Arpayı,Buğday ve Mısıra tercih ederler.
3  -)Tavşanlar,çiğ patatesteki nişastayı değerlendiremezler.Bu nedenle,patatesin pişirilerek verilmesi zorunludur.Aynı şey Baklagil tohumları içinde geçerlidir.
4  -)Rasyonlardaki yağ gereksinimi % 2 olarak belirlenmiş olup fazla yağın bir sorun teşkil etmediği tesbit edilmiştir.
5  -)Tavşanlarda protein tabiatında olmayan nitrojenli bileşikler kullanılmamalıdır.Gelişme çağında örneğin Üre olumlu sonuç vermemektedir.
6  -)Tavşanların protein gereksinimi % 12 ile % 17 arasında değişmektedir.
Gebelikte : %15 , Gelişme çağında : %16 , Emzirme yani laktasyon döneminde : % 17 dir.
7  -)Kalsiyum gereksinimi. Gelişme çağında : % 0,40 ,Gebelikte : % 0,45 ,Laktasyonda : % 0,75 ‘tir.
8  -)Fosfor ihtiyacı : Gelişme çağında : % 0,22 ,Gebelikte : % 0,37 ,Laktasyonda : % 0,5 ‘tir.
Tuz ihtiyacı,rasyonlarda  % 0,5 - % 1 arsındadır.
9  -)Tavşanlara verilecek kuru otlar  5-10cm uzunluğunda doğranmalıdır.
10-)Tavşanlar için kuru ot kaynağı olarak;Yonca,üçgül.burçak ve yer fıstığı eğer bunlar yoksa Buğdaygiller kullanılır.
11-)Yetersiz selüloz tüy yemeyi hızlandırır.
12-)Çok fazla kaba yem ,yetersiz beslenmeye yol açabilir.
13-)Kepek ve Razmol rasyonlarda rahatça kullanılabilir.
14-)Gossipol, pamuk küspesi kullanımını sınırlayan en önemli etkendir.
15-)Kuru ekmek veye ekmek kırıntıları dane yemler yerine kullanılabilirler.