ABM GRUP

Anasayfa > KÜTÜPHANE > BAKIM VE BESLEME > BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK > TOHUMLAMA VE DÖL VERİMİNİN ÖNEMİ

TOHUMLAMA VE DÖL VERİMİNİN ÖNEMİ

Suni Tohumlamanın Önemi

tohumlama ve döl verimi
Erkek damızlık boğa veya sperması süt hayvancılığında oldukça önemlidir.Küçük bir süt işletmesinin kaliteli bir boğa elde etmesi hem çok zor hem de çok pahalıdır.Bir boğadan birkaç işletmenin ortaklaşa faydalanmalarıda hastalıkların yayılması nedeni ile çok sakıncalıdır. Günümüzde büyük süt işletmeleride boğa beslemekten neredeyse vazgeçerek suni tohumlamaya yönelmişlerdir Suni tohumlama ile bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önüne geçildiği gibi sürünün iyileştirilmesi annenin istenmeyen özelliklerinin buzağıya geçmesinin önlenmesi açısından önemlidir.çünkü suni tohumlamada kullanılan spermalar ana ve babası en yüksek verimli soylara dayanan ve kendileride iyi bir damızlık görüntüsü veren boğalardan elde edilmektedir.

 

Döl Veriminin Önemi

Sütçülük yapılan işletmelerde yıllardan beri göz ardı edilen döl verim problemlerinin son yıllarda uygulanan sıkı kayıt tutma ve verilerin değerlendirilmesi sonucunda aslında ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

Süt sığırcılığında veri tutmanın en sağlılklı olduğu ABD de yapılan bir araştırmaya göre;

  1. İnfertilite nedeni ile ekonomik zarar                                         400.000.00 $
  2. Buzağılama aralığının uzamasına bağlı ekonomik zarar    600.000.00 $
  3. İnfertilite ve steriliteye bağlı zarar                                          1.000.000.00 $


olarak tesbit edilmiştir.Buda göstermektedirki döl verim problemi üzerine gidilmesi gereken çok önemli bir problemdir.

Süt verimi gerçek verim değildir.Yalnızca döl veriminin bir  sonucudur. Yani aslında hayvan yavrusunu beslemek için süt verir.Bizler ise süt verimini arttırtarak bu işten kar elde ederiz. Yani öncelikli verim döl verimi bunun bir sonucu olarak ikinci verim süt verimidir.
Döl tutma problemlerinin üzerine gidilirken unutulmamalıdırki infertilite bir tek nedene bağlı bir durum değildir.Bir çok hastalık veya faktörün birlikte veya ayrı ayrı etkilemesiyle dişi fertil veya infertil hale gelir.

Sağlıklı bir dişi 12-13 ayda bir buzağılamalıdır.İnfertilite problemini çözebilmek için ön şart düzenli bir kayıt sisteminin tutmak, tohumlama,gebe kalma,kuru dönem,doğum tarihleri,buzağılama aralığı,laktasyon peryodu gibi parametreleri çok düzenli takip ve değerlendirmeden geçer.

Tüm bu parametreler izlenip yememe ve yetiştirme şartları optimize edilirse diğer faktörlerin üzerine gidip    infertilite probleminin kaynağını tesbit etme şansı artar.