ABM GRUP

Anasayfa > KÜTÜPHANE > BAKIM VE BESLEME > BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK > KARANTİNA

KARANTİNA

Karantina

karantinaKarantina hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla hasta hayvanların sağlamlardan tecrit edilmesi ve salgın riskinin tamamen ortadan kalkıncaya kadar hayvan ve hayvan ürünlerinin haraketlerinin durdurulması olayıdır. Gerek ülke ve gerekse işletme açısından karantinanın önemi büyüktür. Üretimde işletmelerdeki hayvanların ekonomik verimliliğinin düşmemesi elzemdir. Bu durum öncelikle hayvanların hasta olmasının önlenmesiyle sağlanır. Hastalık durumunda ise; sağlam olanların korunması, hastaların tecrit edilmesi ve hastalığın sağlamlara bulaştırılmaması için her türlü hayvan ve hayvansal ürün hareketlerinin durdurulması gerekmektedir.

Hastalıkların yayılmasını önlemekle, hastalığın getirdiği üretim kayıpları yanında, ölümlerin ve tedavi masraflarının getirdiği yükümlülüklerden, büyük ekonomik kayıplara uğramaktan kaçınılabilir. Ülke genelinde ortaya çıkacak salgın hastalıkların durdurulabilmesi için;hastalığın bulunduğu yere karantina tedbirleri uygulanarak her türlü hayvan ve hayvansal ürünün giriş çıkışına engel olunmalıdır.

Gerek  tedavi,aşılamalar,dezenfeksiyon yapılıp son hasta hayvanın iyileşmesinden itibaren belirli bir süre geçtikten sonra karantina tedbirlerine son verilerek normal hayvan ve hayvansal ürün hareketleri başlar. Böylece salgın hastalıkların başka işletme yada bölgelere atak yapması önlenmiş olur.

Herhangi bir yerde salgın hastalık görüldüğü zaman mutlaka il veya içe Tarım Müdürlüklerine haber verilmelidir.

İhbarı  zorunlu sığır hastalıklarında karantina süreleri (son hasta hayvan iyileşip, aşılamalar ve dezenfeksiyon tamamlandıktan sonra olmak üzere) Sığır vebasında 21 Gün, Şap hastalığın da 15 Gün, Şarbon hastalığın da 15 Gün, Tuberkuloz da 2 Ay, Sığır burusellozunda 6 Ay olarak uygulanmaktadır. Bu süre sonunda karantina kaldırılarak hayvan ve ürünleri hareketine izin verilir.

İhbarı zorunlu olmayan hastalıklar da ise karantina için yasal olarak herhangi bir zorunluluk bulunmamasına karşılık; işletmenin çıkarı açısından hasta hayvanın iyileşip, nekahat dönemi geçişine kadar hasta hayvanlar karantina da tutulmalıdır. Bu konuda veteriner hekiminizle görüşmeniz en doğru yol olacaktır.

İşletmeler kurulurken işletme ölçeğine göre tecrit odalarının yapılması sağlanmalıdır. Yapılmamış ise mutlaka işletmede müsait bir yer ayrılmalıdır. İşletmenin diğer bölümlerinden bağımsız olan karantina bölümü; yeterli büyüklükte, hayvanın her türlü ihtiyacını karşılayabilecek ve her türlü müdahalenin rahatlıkla yapılabildiği, rahat, yeterli aydınlatmanın olduğu bir4 mekan olmalıdır. Hasta yada hastalığından şüpheli olan hayvanlar derhal sağlamlardan ayrılmalı, tecrit odasına alınarak, tedavisi yapılana kadar orada muhafaza
edilmelidir. Böylelikle bulaşabilir özellikteki hastalık sadece hasta hayvanda lokalize edilmiş ve sürünün hasta olması önlenmiş olur.

Solunum yolları hastalıkları başta olmak üzere, meme hastalıkları, deri hastalıkları, çeşitli bakteriyel hastalıklar, doğuma bağlı hastalıkların bazıları hasta  hayvanlardan sağlamlara kolayca bulaşabilmektedir. O halde hasta hayvanların sağlamlardan ayrılarak karantina odasında tedaviye alınması, bulunduğu yerin temizlik ve dezenfeksiyonunun yapılması ile bulaşmanın önüne geçilecek, sağlam hayvanların hasta olması da önlenmiş olacaktır. Karantina tedbirlerine uyulması ile hastalıkların yayılmasının önüne geçilecek, hastalıklarla uğraşmanın getieceği maddi ve manevi sıkıntılar önlenecek ,işletmenin karlılığı ve verimliliğinden birşey yitirilmemiş olacaktır.