Buzağılıktan Düveliğe Geçiş Zamanı
Hayvanlar ; 0 - 6 aylık dönemde Buzağı olarak adlandırılırlar.
6 Aydan Sonra | Erkekler | Besiye ya da damızlık boğalığa |
Dişiler | Düveliğe ayrılırlar |
Düvelik Döneminde Bakım Besleme
Süt sığırı yetiştiren işletmelerde düveler işletmenin karlılığını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.Düvelerin ilk dönemdeki bakımları ,ileride sürü içindeki performanslarıyla direkt olarak ilgilidir. Bu dönemdeki bakım ve ilk sıfata veriliş yaş ve kilosu düvemizin ilerideki veriminde ki en önemli etkenlerdir. Bir an önce buzağı almak mantığıyla erken tohumlama yapıldığı takdirde; hayvan tam gelişimini tamamlayamayacağı için küçük cüsseli kalacak ve doğacak buzağıda küçük cüsseli olacak ve doğumda güçlüklerle karşılaşılacaktır. Sonuçta bunların getirisi olarak ileride bu hayvanların sürü içerisinde sergileyeceği performans düşerek erken yaşta sürüden çıkmasına neden olacaktır. Ayrıca hayvan gelişimini tam tamamlamadığı için göze hoş görünmeyecek ve pazarlama da fiyat düşüklüğüne neden olacaktır.
Hayvanı aşırı besleyerek erken yaşta tohumlanacak kiloya ulaştırmanın da sakıncaları vardır. Meme bezleri üzerinde etkileri olur ve süt üretim bezlerinin yağlanmasına sebep olur. Bunun sonucu olarak ta meme bezleri daha az gelişecek ve ileride süt verimi daha düşük olacaktır.
Bu durumda iyi düve beslemek için ne yapmalıyız?
Holstein ırkı için ilk gebe kalma yaşı ergin canlı ağırlığın %75 ine ulaşıldığı zamandır ki bu 500 kg lık bir inek için 375 kg olduğu zamandır. Bu ağırlığa da uygun bir beslemeyle ancak 15 ayı geçtikten sonra ulaşılabilir. Yine unutulmamalıdır ki hayvan yaşı ilerledikçe kaba yem tüketimi artacağından buzağılamaya kadar geçen süreci dönemlere ayırarak yine hedeflenen canlı ağırlık artışına göre hayvanın beslenmesi sağlanmalıdır.
Tüm açıklamalardanda anlaşılacağı üzere, maximum süt, gürbüz buzağı, ideal bir damızlık inek için süt hayvancılığında düvelik döneminde hayvanlarımızın bakım ve beslenmesi önemlidir. Genelde ülkemiz hayvancılığında bu dönemde hayvanlar; ya para kazandırmıyor, nasıl olsa kısır mantığıyla arpa, kepek,veya sadece ot ,silaj'la beslenmekte ya da, bu dönemde hayvana çok iyi bakmalı mantığıyla besi yemi ,süt yemi gibi yemlerle beslenmektedirler .Her ikiside doğru yöntemler değildir. Önemli olan hayvana dengeli bakabilmektir. Hayvana verilmesi gereken karma yem Düve yemi veya Kuru dönem yemleridir.
İlk Kez Tohumlama Zamanı
Bir düveyi ilk kez tohumlamada 2 önemli kriter vardır. Bunlar;
Canlı Ağırlık : Erişkin çağ canlı ağırlığının % 65-70'ine ulaşmış olmalıdır.
Yaş : Hayvan 15 aylıktan küçük olmamalıdır.
Buna göre; 6. Ayın sonunda düve olarak ayrılan dişiler,15 aylık olduğunda, 350 kg. canlı ağırlıkta olacak şekilde beslenmeli ve bu noktaya ulaştığında tohumlanmalıdır.
Erken Tohumlamanın Sakıncaları
İlk Tohumlamada Geç Kalmanın Sakıncaları
Buna Göre ;Yılda 1 Buzağı Ve Maksimum Süt İçin:
Servis periyodu: 85 Gün ( Doğum-gebe kalma arasındaki süre )
Kuru Dönem: 60 Gün
Sağım: 305 Gün
Gebelik Süresi: 280 Gün olmalıdır.