VİTAMİN İHTİYACI
Vitamin İhtiyacı
A Vitamini
Noksanlığında;
- Soğuğa ve sıcağa tahammül azalır.
- Solunum hastalıklarına karşı direnç düşer
- Kemik gelişmelerinde aksamalar, eklem deformasyonları, eklem yüzeyinde dökülmeler oluşur
- Besi döneminin ortalarından itibaren hayvanda tutuk yürüyüş, topallık, eklemlerde şişmeler, hayvanlarda kemik eğilmeleri görülmeye başlar. Hayvan ayakta fazla kalmak istemez. Yatıp kalkmak güçleşir. Bel omurlarındaki deformasyon nedeni ile arka bacak sinirleri ezildiğinden bazı hayvanlar ayağa kalkamaz.
- Besi performansı düşer.
- Bazı genç hayvanlarda beyinde sulanma ve kanamalar şekillendiğinden sara benzeri sinirsel belirtiler ortaya çıkar.
Önlem;
- Besi hayvanlarının rasyonlarına km esasına göre 1 kg yem için en az 10 000 Ü olması gerekir. Yemler için vitamin mineral yem ilaveleri katılmalıdır.
- Pancar posası gibi nitratça zengin yemler yediriliyorsa buda yeterli, olmaz. o zaman enjeksiyon şeklinde vitamin takviyesi gerekir.
D Vitamini
- D vitamini A vitamini ile birlikte kemik yapımı ve kemiklerin dayanıklılığı için gereklidir. Yeşil yemlerde çok az,buna rağmen güneşte kurutulmış yemlerde bulunur. Yemlerde bulunan D vitamini aktif değildir. Provitamin şeklinde bulunur. Bu güneş ışığı ile birlikte deride aktif vitamin şekline dönüşür.
Kapalı ahırlarda bakılan besi sığırları güneş ışığından mahrum olduklarından bu hayvanların yemlerine D vitamini İlavesi gerekir. Hayvan başına günde 5000-6000 Ü yeterlidir.
E Vitamini
- Antioksidan bir vitamindir. Besi hayvanların da günlük 200-400 Ü ihtiyaçtır. Besi hayvanlarının yedikleri yemlerde yeterli, oranda E vitamini mevcuttur.